cluster-10

De Liberalen

De 6 meest kenmerkende standpunten van liberalen:

  • 94% tegen de uitstap uit de Euro
  • 91% tegen de vermindering van de werkweek van 39 naar 35 uur
  • 86% voorstander van de bouw van nieuwe kerncentrales
  • 82% voorstander van het verbod op het dragen van een hoofddoek op de universiteit
  • 82% tegen het opnemen van de christelijke wortels in de grondwe
  • 78% tegen de invoering van een universele toelage van € 1200 voor alle burgers

Sociologie

De Liberalen zijn een welvarende, gemengde en relatief oudere groep

De Liberalen zijn aanwezig in het hele land, met een lichte oververtegenwoordiging in West-Vlaanderen. 77% van de Liberalen heeft een maandelijks inkomen van meer dan € 2.000, 17% verdient zelfs meer dan € 5.000 per maand, waarmee ze de welvarendste groep vormen. Ze zijn te vinden in alle leeftijdscategorieën, maar ze zijn oververtegenwoordigd in de leeftijdsgroepen die actief zijn op de arbeidsmarkt (van 25 tot 64 jaar). Managers en vrije beroepen zijn logischerwijs oververtegenwoordigd in deze groep.

De Liberalen vertegenwoordigen 8% van de totale bevolking.

.

Systeem van opinie

Economisch liberaal, de liberalen zijn pro-systeem en elitair

De liberalen omarmen het functioneren van het systeem door middel van meritocratie en sociale vooruitgang. Op economisch gebied zijn ze duidelijk liberaal en wijzen ze alles af wat neigt naar sociale bijstand. Voor hen is het geen optie om salarissen te plafonneren. De liberalen zijn dan ook vrij positief over privatiseringen en het beperken van het stakingsrecht in het openbaar vervoer.

Secularisatie is kenmerkend voor de liberalen, die zich verzetten tegen elke invloed van religie in het openbare leven. Ze zijn tegen het dragen van een hoofddoek op universiteiten en steunen de afschaffing van godsdienstlessen. In lijn met hun liberalisme weigeren de liberalen individuele vrijheden te beperken in naam van het milieu en verdedigen ze de bouw van nieuwe kerncentrales in België.

Ten slotte is 74% van de liberalen voorstander van de onafhankelijkheid van Vlaanderen, binnen een Europees kader, omdat ze ook voorstander zijn van de eenheidsmunt.

Orientaties en verkiezingsthema’s

De liberalen zijn verankerd in de Vlaamse liberale rechtervleugel

De liberalen zijn redelijk gepolitiseerd. In 2019 kreeg de N-VA de meerderheid van hun stemmen, en deze trend zet zich voort in de peilingen voor de federale verkiezingen van 2024. Open Vld behaalde een respectabel resultaat van 20% in deze groep, terwijl Vlaams Belang 14% behaalde. In 2024 boekt Vlaams Belang aanzienlijke vooruitgang in deze groep en wordt de tweede meest geprefereerde partij voor deze cluster bij de verkiezingen van 2024, met 24% van de stemintenties, ten koste van Open Vld, dat daalt naar 14%.

Trouver mon Cluster